Trenervett
Som trener og leder for barne- og ungdomsfotballen er man en av de synligste og viktigste ambassadørene for Stavanger IF. Alle som innehar denne rollen i klubben, har et særskilt ansvar for å fremme FAIR PLAY. Trenervettregler er med å skape et positivt, respektfullt og trygt miljø for alle involverte i fotballklubben, og fremmer viktige verdier som respekt, inkludering og sportsånd.
«De viktigste ferdighetene til treneren min i barneåra var rettferdighetssans, humør og evnen til å skape artige treninger.»
– Oppsummering av svar fra 100 landslagsspillere.
1) Alle spillerne er like mye verdt – Som trener skal du behandle alle spillere med lik respekt og oppmerksomhet, uavhengig av ferdighetsnivå, bakgrunn eller personlighet. Hvert barn har rett til like mye støtte og mulighet til å utvikle seg. Dette bidrar til et inkluderende miljø der alle føler seg verdsatt.
2) Være positiv og oppmuntre i medgang og motgang – Din rolle som trener er å være en støttespiller, uansett om laget vinner eller taper. Ved å fokusere på positive tilbakemeldinger og oppmuntring, hjelper du spillerne med å utvikle seg, bygge selvtillit, og lære av både seire og nederlag. Dette skaper et positivt læringsmiljø som fremmer utvikling.
3) Vise respekt for klubbens retningslinjer – Klubbens retningslinjer er satt for å sikre en god og trygg opplevelse for alle. Som trener må du sette deg inn i og følge disse retningslinjene nøye, enten det gjelder oppførsel eller treningsmetoder. Dette bidrar til at alle aktiviteter skjer innenfor trygge og organiserte rammer.
4) Tilrettelegg for et trygt miljø – Det er viktig å skape et miljø hvor spillerne føler seg trygge både fysisk og psykisk. Dette innebærer å sikre at det sosiale miljøet er inkluderende og støttende. Som trener har du ansvar for å være oppmerksom på og håndtere konflikter, mobbing eller utrygge situasjoner.
5) Hils alltid på motstanderens trener før kampen og takk alltid for kampen etterpå – Vi viser respekt og sportsånd. Ved å hilse på motstanderens trener både før og etter kampen, signaliserer du at kampen handler om mer enn resultatet; det handler om felles glede over fotballen og en god sportslig opplevelse for alle involverte.
6) Vise respekt for andre; ikke røyke, bann eller vær aggressiv på sidelinjen – Din oppførsel på sidelinjen setter standarden for både spillerne og foreldre. Unngå røyk, banning, og aggressive utbrudd, da dette skaper et dårlig forbilde og kan bidra til et negativt miljø. Vær bevisst på å fremme en positiv atmosfære.
7) Se på dommeren som en veileder og gjør dommeren god – Dommeren er en viktig del av fotballen og skal behandles med respekt. Oppmuntre spillerne til å se på dommeren som en veileder som hjelper dem å forstå spillets regler bedre. Som trener kan du bidra til å styrke dommerens rolle ved å samarbeide og støtte dommeren under kampen. Husk at det er en læringsarena for dommerne også!
8) Respekter alltid avgjørelsene og bidra til at dommeren trives – Dommeravgjørelser er en naturlig del av fotballen, og det er viktig å respektere disse uansett om man er enig eller ikke. Som trener bør du hjelpe spillerne å forstå at respekt for dommeren og hans eller hennes avgjørelser er en del av det å være en god sport. Dette bidrar til en mer harmonisk kamp, ingen dommere gjør feil med vilje.
9) Hils alltid på dommeren før kampen og takk alltid for kampen etterpå – Å hilse på dommeren før kampen viser respekt og anerkjennelse for den viktige jobben dommeren gjør. Å takke dommeren etter kampen er en enkel, men viktig gest som viser god sportsånd og respekt for spillets regler og de som håndhever dem.
10) Vær et forbilde for barna med tanke på adferd overfor dommeren – Barna ser opp til deg som trener og vil ofte kopiere din oppførsel. Det er derfor viktig at du alltid opptrer respektfullt overfor dommeren. Ved å være et godt forbilde, lærer du barna viktigheten av respekt og sportslighet, noe som er verdier de vil ta med seg videre i livet, både på og utenfor banen.